Geografie.nl

Nieuws

Fietsburgemeester van Amsterdam

Amsterdam
Nieuws

Herman Kasper Gilissen hoogleraar bij Delta Climate Center

26 maart 2024

De Universiteit Utrecht is partner in het Delta Climate Center (DCC) en de faculteit Geowetenschappen stelt er mensen aan. Maar ook vanuit de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie is betrokkenheid: zij levert jurist Herman Kasper Gilissen als hoogleraar Climate Change, Regulation and Deltas. Wat zijn de plannen, hoe ziet hij de samenwerkingen met andere vakgebieden, waaronder de geografie, maar ook tussen de UU en het DCC?

klimaatverandering
waterveiligheid
Nederland
Vlissingen
Nieuws

GeoWeek 2024: Meld je klas nu aan!

19 maart 2024

De keuze is reuze: 87 expedities, die samen 235 keer te boeken zijn, waardoor ruim 7000 leerlingen actief met aardrijkskunde aan de slag gaan. Dat is de GeoWeek 2024 in cijfers.

Nieuw dit jaar is dat ‘de week’ twee weken duurt, van 13 t/m24 mei. Dit geeft nóg meer bedrijven en scholen de kans mee te doen.

GeoWeek
onderwijs
Nieuws

Actualisatie kerndoelen - input gezocht voor het derde tussenproduct!

12 maart 2024

Help jij mee aan het advies voor de nieuwe kerndoelen? Het derde tussenproduct voor Mens en Maatschappij en van Mens en Natuur is opgeleverd. De inbreng van leraren, opleiders en vakspecialisten is cruciaal in de ontwikkeling van de kerndoelen.

Nieuws

Onderzoek naar 21.000 jaar temperatuurrecord Oost-Azië

29 februari 2024

Onthulling van een uniek temperatuurrecord van 21.000 jaar in Noord-China werpt een blik op de Oost-Aziatische Zomermonsoon. Nederlandse, Belgische en Chinese onderzoekers hebben een gedetailleerd beeld verkregen van het klimatologische verleden van dit gebied. Dit onderzoek richt zich op het begrijpen van hoe de Oost-Aziatische moesson werkt en werpt licht op een belangrijke periode in het klimaatverleden die invloed heeft op miljoenen mensen over de hele wereld.

klimaat
Opinie

Dagboek Braziliëreis deel 3: Sao Paulo - 26 oktober t/m 30 oktober

26 februari 2024

In deel 3 van het dagboek verkennen de reizigers Sao Paulo's exclusieve private scholen, de bruisende haven van Santos en iconische wijken zoals Paraìsopolis en Liberdade. Ze ontdekken de complexe sociaal-geografische en historische dynamiek van Brazilië, met thema's als onderwijs, economie en culturele diversiteit.

Dagboek
Brazilië
Nieuws

Doorfietsroutes: Een nieuwe trend in Nederland

22 februari 2024

Doorfietsroutes, ontworpen om fietsers comfortabel en zonder onderbrekingen van de ene locatie naar de andere te laten reizen, winnen aan populariteit in Nederland. Met alleen al het afgelopen jaar 146 kilometer aan nieuwe routes en nog eens 1.392 kilometer in planning, vormen ze een belangrijk onderdeel van de inspanningen om fietsen te bevorderen als een aantrekkelijke en duurzame vervoerskeuze.

Nieuws

Leraren en vakexperts gezocht voor de vakvernieuwingscommissie

20 februari 2024

Wil jij bijdragen aan actuele conceptexamenprogramma’s voor mens & maatschappij, bewegen en sport en kunst en cultuur? SLO zoekt leraren (vmbo en havo/vwo) en vakexperts die aan de slag willen met de vernieuwing van de eindtermen. Meld je uiterlijk 17 maart aan voor de vakvernieuwingscommissie.

Kennis

Na de vloedgolf van 2021: Herstel is zaak van lange adem in Ahrdal

12 februari 2024

In juli 2021 veroorzaakten slagregens een overstroming in het Ahrdal. Er verdronken 135 mensen, het water vernietigde 60 van de 112 bruggen. Ruim 2,5 jaar later is de Wiederaufbau nog lang niet voltooid. De bergen puin en modderbanken zijn opgeruimd, maar van een ‘deltaplan’ is (nog) geen sprake. 

waterveiligheid