Geografie.nl

Kennis

Hoe fossielen van schelpdieren ons leren over toekomstige extreme weersomstandigheden

klimaatverandering
paleogeografie
Kennis

Het treinstation van Godegård

1 mei 2024

De opheffing van het treinstation in een klein Zweeds dorp beroert de lokale gemeenschap. Vanwege de extra reistijd, maar vooral het verlies aan toekomstperspectief en het gevoel niet gehoord te worden door de regionale en nationale overheid. Na ruim negen jaar lijkt het tij te keren. Tijden veranderen? 

platteland
Zweden
Nieuws

Kies de juiste plek om te bouwen

29 mei 2024

OPNIEUW RELEVANT - In het 'Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving' staat dat er voldoende ruimte is om te bouwen in Nederland, maar dat goed rekening moet worden gehouden met water en bodem. Eerder schreef Annelies van Oostrum op geografie.nl al over de toekomstbestendige GREX.

klimaatverandering
Nederland
Nieuws

KNAG-lezing ‘Veerkrachtig Platteland’

27 mei 2024

In deze lezing gaan Marlies Meijer (WUR) en Korrie Melis (HAN) in op de vraagstukken rondom leefbaarheid, vitaal platteland en de veelzijdigheid en veerkracht van plattelandsgemeenschappen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden waarbij inwoners een grote rol spelen worden de grotere thema’s van het platteland verkend en geduid.

platteland
Nederland
Nieuws

Onderwijsprijs uitgereikt aan Gotze Kalsbeek

21 mei 2024

Gotze Kalsbeek won de KNAG Onderwijsprijs. In mei 2024 reikte de jury deze prijs aan hem uit.

KNAG Onderwijsprijs
Nieuws

Toch geen Nicaraguakanaal

21 mei 2024

De plannen voor het Nicaraguakanaal zijn ingetrokken. Tien jaar geleden waren de plannen er al. Wat was toen het idee? In de Geografie van juni 2014 verscheen dit verhaal over het Nicaraguakanaal.

geopolitiek
Nicaragua
Nieuws

Oplossing voor regionale ongelijkheid?

17 mei 2024

OPNIEUW RELEVANT - Het verhaal Spreiding van rijksdiensten van Niels van den End en Stan Huynh dat in januari 2022 in Geografie verscheen. 

werkgelegenheid
Nieuws

AGORA Magazine: Publieke Ruimte

14 mei 2024

In dit themanummer zoomt de redactie van AGORA Magazine op de publieke ruimte waarin we ons dagelijks voortbewegen.

Nieuws

Geografie mei 2024: Boos in Europa

3 mei 2024

Boos in Europa | Europese verkiezingen in tijden van polycrisis | Albanië al twintig jaar op drempel EU | ANC gaat meerderheid verliezen in Zuid-Afrika | De traditionele herdenking voorbij | Praag en overtoerisme | Atlas van de aarde en de mens | Vlakke subductie